ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Το Εργαστήριο Δημιουργικής Έκφρασης ΦΤΕΡΟ σχεδιάζει και υλοποιεί με επιτυχία από το 2005 ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής αγωγής σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς (WWF Ελλάς) και άλλους ειδικούς συνεργάτες. Τα προγράμματα αυτά συνδέονται άμεσα με το αναλυτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου και προωθούν σημαντικούς εκπαιδευτικούς στόχους μέσα από μια βιωματική μαθησιακή διαδικασία.
Αξιοποιώντας την εμπειρία και κατόπιν αξιολόγησής τους, κάθε χρονιά τα προγράμματα ανανεώνονται και εμπλουτίζονται με νέα στοιχεία και δραστηριότητες και προσαρμόζονται ανάλογα στις ανάγκες και στις ικανότητες κάθε ηλικιακής ομάδας.

Ακολουθούν περιγραφές όλων των προγραμμάτων

Υλοποιούνται 3 βιωματικά προγράμματα με διαδραστικό χαρακτήρα για παιδιά Νηπιαγωγείου & Δημοτικού που περιλαμβάνουν δραστηριότητες εξερεύνησης, παιχνίδια παρατήρησης & απλά πειράματα, video προβολές, θεατρικό παιχνίδι, ατομικές ή/και ομαδικές κατασκευές. Στη διάρκεια των προγραμμάτων τα παιδιά αποκτούν γνώσεις, συγκινούνται, συνειδητοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν οι καθημερινές συνήθειες και ο τρόπος ζωής όλων μας. Παράλληλα προτείνουν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος και συνειδητοποιούν ότι μπορεί να είναι φορείς αλλαγής στο σπίτι, την τάξη, το σχολείο, τη γειτονιά τους, τον πλανήτη...
Οι δράσεις αυτές έχουν σχεδιαστεί από το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο της Εκστρατείας για την Αλλαγή Κλίματος, και του προγράμματος Κατοικείν (www.wwf.gr), σε συνεργασία με τους εμψυχωτές του Εργαστηρίου Δημιουργικής Έκφρασης «Φτερό», οι οποίοι και τις υλοποιούν.

Α) Το κλίμα αλλάζει....εμένα με νοιάζει:  το πρόγραμμα εστιάζει στις αιτίες/συνέπειες των κλιματικών αλλαγών αλλά και στην έννοια της μείωσης του ενεργειακού μας αποτυπώματος και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Β) Μας χρειάζονται στ’ αλήθεια όλα αυτά...? το πρόγραμμα διαπραγματεύεται το θέμα της Υπερκατανάλωσης και τις περιβαλλοντικές συνέπειες του σύγχρονου τρόπου ζωής με έμφαση στις έννοιες της Μείωσης (REDUCE) και της Επαναχρησιμοποίησης (REUSE).

Γ) Μία αυλή στην πόλη. Πραγματοποιείται στον κήπο του ΦΤΕΡΟΥ, έναν υπαίθριο χώρο πρασίνου μέσα στην πόλη. Μέσα από την παρατήρηση-εξερεύνηση-επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο τα παιδιά κατανοούν καλύτερα την έννοια της «οικολογικής» κατοικίας και τη σημασία δημιουργίας χώρων πρασίνου μέσα στην πόλη. Στο τέλος διακοσμούν και φυτεύουν τις δικές τους γλάστρες που παίρνουν μαζί στο σχολείο.
Στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς θα δίνονται πληροφορίες και υλικό για συνέχιση των δράσεων στην τάξη.
Διάρκεια Δράσεων 1,5-2 ΩΡΕΣ

Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στις παραδοσιακές τέχνες

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού (Α’ έως ΣΤ’). Πρόκειται για ένα  ολοκληρωμένο εργαστήριο ευαισθητοποίησης σε μια αρχαία τέχνη στη διάρκεια του οποίου τα παιδιά αποκτούν γνώσεις για την ιστορία και την εξέλιξη της στους διάφορους πολιτισμούς καθώς και για τις σύγχρονες μορφές και τεχνικές της. Επιπλέον, έχουν την δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη την τεχνική της άμεσης ψηφοθέτησης και μέσα από την δημιουργία των δικών τους ψηφιδωτών φορητών εικόνων να αποκτήσουν μια συναρπαστική και πρωτόγνωρη εμπειρία! ΄

Σύνδεση με αναλυτικό πρόγραμμα: Ιστορία (ιδιαίτερα για Ε’ τάξη), Αισθητική Αγωγή, Εικαστικά

Αριθμός συμμετεχόντων : 25 - 40 παιδιά

Διάρκεια: 2 ½ ώρες  

Πρόγραμμα Διαπολιτισμικής Αγωγής - Εργαστήριο θεατρικού & εικαστικού παιχνιδιού
Το πρόγραμμα βασίζεται σε κοινούς διαχρονικούς μύθους από τις 5 ηπείρους, που συνδέουν τον άνθρωπο με το περιβάλλον του. Μέσα από το θεατρικό και εικαστικό παιχνίδι τα παιδιά ανακαλύπτουν την κοινή προέλευση ανθρώπινων αναγκών και ανησυχιών και εκφράζουν δημιουργικά τα συναισθήματα και τις ιδέες τους σχετικά με τις έννοιες της ισότητας και της διαφορετικότητας.
Διάρκεια 2 ώρες

Χριστούγεννα (10 Δεκ. έως 14 Ιαν.)

  •  Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής & Θεατρικού παιχνιδιού
  •  «Τα δώρα των Μαγων»: Εργαστήρι θεατρικού & εικαστικού
    παιχνιδιού 

Απόκριες

  • Ο δράκος της Αποκριάς
  • Κατασκευή χαρταετού/ ταξίδι με έναν χαρταετό
  • Οι Απóκριες σε άλλα μέρη του κόσμου
  • Κατασκευή μάσκας/ θεατρικό παιχνίδι

Πάσχα

  • Η Άνοιξη με την τεχνική του Ψηφιδωτού
  • Πηλοπλαστική

 

Copyright © 2018 - Φτερό - Εργαστήριο Δημιουργικής Έκφρασης